Alike Last

In deze eerste maand van het nieuwe jaar zetten we een docent in het zonnetje zonder wie TPRS misschien wel totaal onbekend was gebleven in Nederland. Alike Last is een bekende naam in TPRS-kringen, zowel in Nederland als daarbuiten. Al sinds 2003 is zij een groot voorvechtster van de voorloper van TPRS: Total Physical Response. Een logisch vervolg was het werken met TPRS, waar Alike in 2007 mee startte. Op haar initiatief werd Von Ray (de zoon van Blaine Ray) in datzelfde jaar uitgenodigd om workshops te geven op de Landelijke Studiedag van de Levende Talen, waardoor ook anderen (zoals wijzelf) met TPRS kennis konden maken.

Alike geeft Franse les aan volwassenen bij Vrolijk en Frans, schrijft een blog, en verzorgt daarnaast workshops en trainingen over TPRS via Taalleermethoden.nl. Ze beperkt zich daarbij niet tot alleen deze methode: TPR, Multiple Intelligences en Total Physical Response behoren eveneens tot haar expertise. Ook was zij, samen met Iris Maas en Kirstin Plante, medeoprichter van de Stichting TPRS Platform, een non-profitorganisatie die tot doel heeft docenten te informeren over TPRS, en TPRS-docenten met elkaar in contact te brengen. Alike is op dit moment voorzitter van de stichting, en in die hoedanigheid heeft ze al vele contacten gelegd met organisaties in onderwijsland.

Deze onvermoeibare docente heeft in al die jaren nog niets van haar vuur verloren:  “Ik ben razend enthousiast over TPRS omdat leerlingen (cursisten) de taal er moeiteloos en met veel plezier mee verwerven en echt in de doeltaal gaan denken en de taal vloeiend gaan beheersen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *