Pioniers in TPRS voor Gebarentaal

Pioniers in TPRS voor Gebarentaal
Iris Wijnen en Tom Uittenbogert

Twee pioniers in de dovenwereld hebben in korte tijd een revolutie teweeg gebracht in het gebarentaalonderwijs. Lees hier hun verhaal!

Tom Uittenbogert en Iris Wijnen woonden een workshop over TPRS bij en herkenden in TPRS de expressie en het visuele karakter dat typisch is voor gebarentaal. Ze besloten onmiddellijk om zelf TPRS te leren. Kort daarna begonnen ze lesmateriaal te ontwikkelen en zelfs, in samenwerking met TPRS Academy, docenten gebarentaal op te leiden. Het lesmateriaal is inmiddels in België bewerkt voor de Vlaamse gebarentaal, en wordt daar gebruikt door docenten die Tom en Iris hebben opgeleid.

Maar daar lieten ze het niet bij: op internationale congressen geven ze workshops, wat leidde tot een uitnodiging van de Dovenorganisatie in Italië. Daar hebben ze in 2015 meer dan twintig docenten getraind in Milaan en Turijn. Het lesmateriaal wordt in het Italiaans vertaald en bewerkt voor Italiaanse gebarentaal. En in samenwerking met de Italianen zal het boek Storytelling voor het talenonderwijs van Blaine Ray opgenomen worden in International Sign, waarna het online beschikbaar zal worden gesteld aan doven over de hele wereld!

Tom Uittenbogert en Iris Wijnen zijn docent Nederlandse gebarentaal en oprichters van het opleidingsinstituut  Gebarentaal voor Iedereen.

Op deze video vertelt Tom meer over de internationale docententraining TPRS voor gebarentaal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *