Onze trainers

De teacher trainers van TPRS Academy

Maak hier kennis met onze docententrainers: Kirstin Plante, Angela Napolowski, Carmen Meester en Adriënne Izaks.

Het team van TPRS Academy

 

Kirstin Plante

Kirstin Plante

Kirstin begon haar loopbaan als juridisch vertaalster, maar al snel bleek dat haar ware passie bij het onderwijs lag. Nadat zij enkele jaren als docente had gewerkt bij Hogeschool West-Nederland en taleninstituut Iber Lengua, startte zij haar eigen talenschool onder de naam Taleninstituut Waterland. In 2007 woonde zij een TPR Storytelling-workshop bij die haar kijk op het vreemde-talenonderwijs compleet veranderde. “Ik wist onmiddellijk dat ik nooit meer op de ‘oude’ manier les zou kunnen geven. Mijn leven is er compleet door veranderd.” Vanaf dat moment zei Kirstin haar oude lesmethode vaarwel en schreef ze haar eigen TPRS-lesmateriaal.

In 2008 startte ze, samen met Iris Maas, het opleidingsinstituut TPRS Nederland op, van waaruit ze samen workshops en trainingen organiseerden. In 2013 richtten ze een HBO-deeltijdopleiding op voor docenten die Storytelling willen gaan gebruiken voor hun taallessen. Om zelf op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van TPRS, volgt Kirstin regelmatig trainingen in de Verenigde Staten. Wat maakt dit werk voor Kirstin zo interessant? “Ik vind het superleuk om met een klein team van bevlogen docentenopleiders nieuwe, prikkelende workshops te ontwikkelen en een intensieve opleiding voor taaldocenten te geven. Ik heb echt het gevoel dat we met deze storytelling-methode zowel taaldocenten als hun leerlingen en cursisten meer plezier en succes kunnen geven.”

 

Angela Napolowski

Angela Napolowsk

Angela is geboren en getogen in Duitsland, en kwam naar Nederland voor de liefde, en om te zeilen. Maar het was uiteindelijk haar liefde voor lesgeven die haar deed besluiten om ook echt in Nederland te blijven wonen. Ze werkte jarenlang als zeilinstructeur en leerde Nederlands in de praktijk. Naast het zeilersjargon leerde ze ook zo perfect Nederlands, dat ze inmiddels alweer jaren als docente Nederlands als tweede Taal werkzaam is. Haar eerste stappen in het onderwijs zette ze echter al veel eerder: ze studeerde pedagogiek, wiskunde, Duits en katholieke theologie voor de basisschool, aan de Westfälische Willems-Universität te Münster, en begon haar loopbaan als onderwijzeres op een basisschool in Duitsland. In Nederland besloot zij de docentenopleiding Nederlands als tweede taal te volgen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waarna ze aan de slag ging als docente Nt2 in opdracht van verschillende taalaanbieders.

Angela kwam op een congres terecht bij een workshop TPRS, en omdat ze naar eigen zeggen het beste leert door te ervaren, besloot ze in eerste instantie geen TPRS-training te doen, maar een cursus Spaans van een TPRS-docente. In die cursus absorbeerde ze niet alleen de Spaanse taal, maar ook de TPRS-vaardigheden. De TPRS-training is er toch van gekomen, en inmiddels is Angela niet alleen een veelgevraagd privé-docente onder expats, maar ook een ervaren en betrokken TPRS-docentenopleidster.

 

Adriënne Izaks

Adriënne komt uit Markelo, in het oosten van het land. Nadat ze in Groningen de pabo had gevolgd, trok ze in 2000 naar Amsterdam, waar ze jarenlang groepsleerkracht was op een basisschool. Een overstap naar een internationale school, waar ze als vakleerkracht Nederlands vooral aan beginnersgroepen lesgaf, maakte dat ze op zoek ging naar de juiste methodiek om leerlingen de Nederlandse taal te leren. Veel droge werkboekjes vond ze weinig inspirerend, en TPRS bleek voor haar de oplossing die ze zocht.

Inmiddels geeft ze alle taallessen met TPRS, en ze zegt daarover: “De kinderen op de basisschool zijn er dol op! We bedenken de gekste verhalen samen en het liefst spelen ze allemaal een rol. De kracht zit hem in de vragen: cirkelvragen geven de kinderen herhaling en daardoor voelen ze zich competent. De uitbreidingsvragen geven de kinderen zeggenschap over het verhaal. Het wordt hun verhaal. En bovendien hebben ze samen plezier! Dit alles zorgt ervoor dat ze het onthouden. Als kind was ik zelf al dol op verhalen. Wat een genot dat verhalen nu een groot deel van mijn dagelijkse lespraktijk zijn!”

 

Carmen Meester

Carmen Meester

Carmen leidt sinds 2012 het taleninstituut Español y más in Hoofddorp. Begonnen vanuit de liefde voor de Spaanse taal en cultuur, kwam daar in 2014 de liefde voor lesgeven met begrijpelijke input bij. Carmen hecht veel waarde aan een leuk en gevarieerd cursusaanbod, een daarom volgt ze geregeld workshops en cursussen, niet alleen over TPRS, maar bijvoorbeeld ook over de Spaanse cultuur. “Op een natuurlijke manier Spaanse les geven, met veel plezier en enthousiasme, gaat Carmen heel natuurlijk af,” aldus een van haar cursisten.

Over TPRS zegt Carmen: “Eind 2014 kwam ik met TPRS in aanraking en wist meteen dat dit dé manier voor goed taalonderwijs moest zijn. In 2015 startte ik met de opleiding en werd daarnaast bestuurslid van de Stichting TPRS Platform. Het mooie van TPRS vind ik dat het mij als docente zoveel vrijheid biedt in mijn lesaanbod: zolang hetgeen je aanbiedt gebaseerd is op begrijpelijke input, vind ik dat je al fantastisch werk doet. Ik vind het geweldig om spontane reacties in het Spaans te krijgen wanneer ik een vraag stel. Dankzij TPRS heb ik mijn cursisten pas echt goed leren kennen en die informatie werkt altijd heel leuk in de verhalen die we maken.”